Kosten och Fertilitet: Små förändringar som kan göra stor skillnad

Kosten och Fertilitet: Små förändringar som kan göra stor skillnad

Att kosten påverkar vår allmänna hälsa är ingen nyhet, men visste du att det du äter även kan ha en betydande inverkan på fertiliteten? Både kvinnor och män kan gynnas av en näringsrik kost när de försöker bli gravida. Genom att inkludera rätt näringsämnen i din dagliga kost kan du stödja kroppens naturliga förmåga att bli och förbli gravid.

Viktiga Näringsämnen för Fertilitet

1. Antioxidanter – Skyddar och Stärker

Antioxidanter som vitamin C, vitamin E och zink hjälper till att skydda ägg och spermier från skador orsakade av fria radikaler/oxidativ stress. Studier visar att antioxidanter kan förbättra spermiekvaliteten och öka chanserna till en lyckad befruktning. Livsmedel rika på antioxidanter inkluderar bär, nötter, grönsaker och fullkornsprodukter. 
Vi på FertilitetPlus erbjuder bland annat spermaprov som undersöker just oxidativ stress. Om det visar sig att man har hög oxidativ stress så har vi även tillskott som hjälper till att minska den oxidativa stressen tillsammans med livsstilsförändringar och på så sätt ökar chanserna till en lyckad graviditet. 

2. Folsyra – Viktigt Redan Innan Graviditet

Folsyra är en avgörande B-vitamin för kvinnor som vill bli gravida, eftersom den minskar risken för fosterskador och stödjer en hälsosam ägglossning. Även män kan dra nytta av folsyra, då det har kopplats till förbättrad spermiekvalitet. Grönbladiga grönsaker, baljväxter och avokado är utmärkta källor till folsyra.

3. Hälsosamma Fetter – Bra för Hormonerna

Fetter spelar en stor roll i hormonproduktionen och kan påverka fertiliteten. Enkelomättade fetter, som finns i olivolja, avokado och nötter, samt omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk och linfrön, är särskilt fördelaktiga. De kan bidra till bättre blodflöde till reproduktionsorganen och stödja en sund ägglossning och spermieproduktion.

Livsmedel att Begränsa

Förutom att lägga till fertilitetsvänliga livsmedel kan det vara klokt att minska intaget av:

Transfetter
(finns i vissa bakverk, friterad mat och processade livsmedel) då de kan påverka hormonbalansen negativt.
Socker och raffinerade kolhydrater,
som kan påverka insulin- och hormonbalansen.


Överdrivet koffein- och alkoholintag,
som har kopplats till minskad fertilitet.

Små Förändringar – Stor Skillnad

Att göra förändringar i kosten behöver inte vara svårt. Små steg, som att byta ut vitt bröd mot fullkornsprodukter, äta mer färgglada grönsaker och inkludera mer hälsosamma fetter i kosten, kan ha en positiv effekt. För den som försöker bli gravid kan dessa justeringar öka chanserna till en lyckad graviditet – samtidigt som de också bidrar till en bättre hälsa på lång sikt.

Tillbaka till blogg