Spermaprov

Manlig fertilitet

Infertilitet är lika ofta ett problem hos mannen som den är hos kvinnan. Manlig fertilitet sjunker med ökad ålder men sker mer gradvist vilket betyder att män är fertila högre upp i åldern än vad kvinnor är. Problem med spermakvaliteten är vanligen en orsak till manlig infertilitet och något som ökar ju äldre mannen blir.

Det är viktigt att komma ihåg, att även om det bara behövs en enda spermie för att befrukta ägget, behövs enzymer från många spermier för att bryta ner den skyddande vävnaden som ligger runt ägget, så att spermien kan tränga in i äggets cytoplasma.

Orsaker till manlig infertilitet

Den vanligaste orsaken till manlig infertilitet är oförmågan att bilda tillräckligt med friska spermier. En störning i spermiebildningen kan orsakas av en mängd olika faktorer så som testikelinflammation, ofullständig tillväxt av testiklarna, åderbråck i pungen eller hämmande effekt av olika mediciner.

Spermiebildningen påverkas även negativt vid inflammation i prostata eller sädesblåsor. Sexuellt överförda infektioner och andra infektioner i nedre urinvägarna kan i enstaka fall ge upphov till ett mekaniskt hinder och i enstaka fall sterilitet.

Påverkas spermierna av vår livsstil?

I många fall är det våra livsstilsfaktorer som påverkar hur spermierna mår. Rökning och hög alkoholkonsumtion har länge förknippats med sämre hälsa och därmed även sämre spermieproduktion. Nu vet vi även att för mycket stillasittande, extrem värme samt dålig kost och sömn även påverkar spermakvalitén. Förutom analys av volym, rörelse och utseende på spermierna tittar vi även på om livsstilsfaktorer kan vara en orsak till infertilitet i just ditt fall.

Provtagning

Spermaprover är ett sätt att se på spermakvaliteten hos mannen och utgör en viktig del i en fertilitetsutredning hos oss. Ett spermaprov kan ibland avslöja om det föreligger ett problem i systemet och som följd ger frånvaro av spermier i sädesvätskan. I sådana fall remitteras du vidare till en Androlog.

Inför provtagningen är det viktigt att du varit avhållsam i 2-5 dagar.

Välkommen till vår mottagning på Löjtnantsgatan 6 i Stockholm för att lämna ditt prov och få svar inom 1h. 

 

Rekommenderad bokning:

Spermaprov inkl. oxidativ stress-analys
Pris: 3600 kr
Längd: 60 min
 
BOKA TID