Spermaprov

Manlig fertilitet

Infertilitet är lika ofta ett problem hos mannen som den är hos kvinnan. Manlig fertilitet sjunker med ökad ålder men sker mer gradvist vilket betyder att män är fertila högre upp i åldern än vad kvinnor är. Problem med spermakvaliteten är vanligen en orsak till manlig infertilitet och något som ökar ju äldre mannen blir.

Det är viktigt att komma ihåg, att även om det bara behövs en enda spermie för att befrukta ägget, behövs enzymer från många spermier för att bryta ner den skyddande vävnaden som ligger runt ägget, så att spermien kan tränga in i äggets cytoplasma.

Orsaker till manlig infertilitet

En av de vanligaste orsakerna till manlig infertilitet är en störning i spermieproduktionen som kan orsakas av en inflammation i testiklarna. Detta kallas för orchit och kan uppstå från en infektion eller virus som orsakar en inflammation i testiklarna. Orchit kan orsaka en minskad produktion av friska spermier, vilket i sin tur kan leda till infertilitet.

En annan orsak till manlig infertilitet är ofullständig tillväxt av testiklarna, vilket kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive genetiska faktorer och hormonell obalans. Om testiklarna inte växer tillräckligt, kan det leda till en minskad produktion av spermier.

Åderbråck, även känd som varicocele, kan också orsaka manlig infertilitet. Vissa mediciner kan också ha en hämmande effekt på spermieproduktionen, vilket kan orsaka manlig infertilitet. Till exempel kan kemoterapi, som används för att behandla cancer, skada spermieproduktionen. Andra läkemedel som kan orsaka manlig infertilitet inkluderar vissa antidepressiva läkemedel och steroider.

Spermieproduktionen kan också påverkas negativt vid inflammation i prostata eller sädesblåsor. Sexuellt överförda infektioner som klamydia eller gonorré kan orsaka en infektion i nedre urinvägarna, vilket kan ge upphov till ett mekaniskt hinder och i enstaka fall sterilitet. Det är viktigt att behandla infektioner i nedre urinvägarna så snabbt som möjligt för att minska risken för infertilitet. Manlig infertilitet kan vara frustrerande och svår att hantera, men det finns behandlingar tillgängliga för att hjälpa män att bli fertila igen.

Behandlingar inkluderar hormonbehandlingar, kirurgi eller fertilitetsbehandlingar såsom assisterad befruktning. Om du misstänker att du lider av manlig infertilitet, är det en bra idé att boka spermaprov hos oss.

Påverkas spermierna av vår livsstil?

I många fall är det våra livsstilsfaktorer som påverkar hur spermierna mår. Rökning och hög alkoholkonsumtion har länge förknippats med sämre hälsa och därmed även sämre spermieproduktion. Nu vet vi även att för mycket stillasittande, extrem värme samt dålig kost och sömn även påverkar spermakvalitet. Förutom analys av volym, rörelse och utseende på spermierna tittar vi även på om livsstilsfaktorer kan vara en orsak till infertilitet i just ditt fall.

Provtagning

Spermaprover är ett sätt att se på spermakvaliteten hos mannen och utgör en viktig del i en fertilitetsutredning hos oss. Ett spermaprov kan ibland avslöja om det föreligger ett problem i systemet och som följd ger frånvaro av spermier i sädesvätskan. I sådana fall remitteras du vidare till en Androlog.

Inför provtagningen är det viktigt att du varit avhållsam i 2-5 dagar.

Välkommen till vår mottagning på Värtavägen 30 i Stockholm för att lämna ditt prov och få svar inom 1h. 

 

Rekommenderad bokning:

Spermaprov inkl. oxidativ stress-analys
Pris: 3600 kr
Längd: 60 min