Fertilitet är ett ord som rymmer så mycket mer än bara biologi. Det handlar om möjligheter, längtan och kroppens unika förmåga att skapa liv. För kvinnor är fertiliteten starkt kopplad till både fysiska och hormonella processer – men också till känslor, livsfas och individuella drömmar.
När är kvinnlig fertilitet som störst?
Kvinnor föds med alla de ägg de någonsin kommer att ha – upp till två miljoner små möjligheter som finns där redan från födseln. Under puberteten återstår ungefär 300 000, och under hela livet kommer bara ett par hundra av dem att mogna och kunna befruktas.
Fertiliteten är som starkast i 20-årsåldern och börjar sedan minska gradvis. Efter 35 års ålder sker en mer tydlig nedgång i både antal och kvalitet på äggen – men det betyder inte att möjligheten till graviditet försvinner. Många blir gravida både efter 35 och 40, med eller utan hjälp. Det viktigaste är att vara lyhörd för sin kropp och att ha kunskap om sina egna förutsättningar.
Vad påverkar fertiliteten hos kvinnor?
Flera faktorer kan påverka fertiliteten – både inifrån och utifrån. Hormoner, genetik, livsstil, stress och underliggande hälsotillstånd kan alla spela en roll. Men det positiva är att det också finns mycket du själv kan göra för att främja fertiliteten.
Att sova bra, äta näringsrikt, minska stress och röra på sig regelbundet gör skillnad. Detsamma gäller att undvika rökning och alkohol, och att söka hjälp i tid om du har frågor eller oro. Att ta hand om sin fertilitet är en investering i både hälsa och framtid.
Du är inte ensam - Få stöd och hjälp med din fertilitet hos FertilitetPlus
Att ha frågor kring sin fertilitet är vanligt – och det finns hjälp att få. Hos oss på FertilitetPlus möts du av kunskap, omtanke och stöd, oavsett var du befinner dig på din resa. Vi tror på att skapa trygghet, förståelse och möjligheter.
Vill du veta mer om din fertilitet, boka en konsultation hos oss!